Cancelarul Germaniei se află, luni, într-o vizită la Kiev, pe fondul îngrijorărilor că economiile mondiale vor avea mult de suferit în cazul unui război ruso-ucrainean

Cancelarul Germaniei se află, luni, într-o vizită la Kiev, pe fondul îngrijorărilor că economiile mondiale vor avea mult de suferit în cazul unui război ruso-ucrainean
Sursă foto: captură video
Publicat: 14/02/2022, 11:41

Cancelarul german, Olaf Scholz, călătorește luni la Kiev, în contextul în care liderii occidentali și-au exprimat îngrijorarea că o invazie rusă a Ucrainei ar putea avea loc în orice moment, provocând scăderea burselor și creșterea prețului petrolului, scrie the Guardian.

În ajunul plecării sale, Scholz a spus că orice atac al Rusiei ar duce la „sancțiuni dure pe care le-am pregătit cu atenție și pe care le putem pune imediat în vigoare”. Obiectivul călătoriei sale este să găsească „o modalitate de a asigura pacea în Europa”, a mai spus el.

Scholz și președintele ucrainean Volodymyr Zelenski vor vorbi despre modul în care Germania ar putea ajuta la stabilizarea economiei Ucrainei, după ce temerile legate de un război iminent au afectat economia țării.

Un moratoriu asupra eligibilității Ucrainei pentru aderarea la NATO nu a fost pe masa Germaniei, a declarat o sursă germană pentru Reuters.

Die Welt a raportat mai devreme că s-a discutat în cercurile lui Scholtz posibilitatea unui compromis prin care Rusia va fi asigurată că Ucraina nu se va alătura NATO „în următorii 10 ani”.

Ambasadorul Ucrainei la Londra, Vadym Prystaiko, a declarat pentru BBC că țara sa „ar putea” lua în considerare suspendarea planurilor aderării la NATO dacă „va fi împinsă spre asta”.

Perspectiva unei invazii ruse a făcut ca acțiunile să scadă atunci când săptămâna de tranzacționare a început în Asia luni dimineață. De asemenea, prețul țițeiului a crescut cu 1%, până la un maxim în ultimii șapte ani de 95,46 dolari, din cauza temerilor că un conflict în regiune ar putea perturba aprovizionarea din Rusia, un mare producător de petrol.

Marți, Scholz va călători la Moscova unde va insista asupra costului economic al unei invazii a Ucrainei, au declarat surse guvernamentale germane.

Între timp, Boris Johnson a spus că va purta discuții suplimentare cu liderii mondiali pentru a aduce Rusia „înapoi din pragul războiului”. Biroul său nu a spus cu ce lideri speră Johnson să vorbească sau unde plănuiește să călătorească, dar s-a înțeles că este dornic să discute cu țările nordice și baltice.

Gazoductul rusesc Nord Stream 2, mărul discordiei dintre SUA și Germania în privința frontului comun față de agresiunile Rusiei

Amintim că săptămâna trecută, Olaf Scholtz a fost într-o vizită la Washington unde a vorbit cu președintele Joe Biden. Cei doi șefi de stat au încercat să transmită un mesaj comun pe același palier în privința Ucrainei, dar s-a văzut că, de fapt, cele două țări nu au deloc aceeași viziune în privința gazului rusesc, notează CNN.

Gazoductul rusesc Nord Stream 2, construit cu investiții consistente de la firme nemțești, un proiect al cărui președinte este chiar un fost cancelar german, Gerhard Schroder, este punctul cel mai vulnerabil al Germaniei în toată această poveste. Țara a fost, de altfel, și acuzată că este prea reținută în susținerea integrității teritoriale a Ucrainei în fața amenințării Rusiei.

În timpul unei conferințe de presă comune de la Casa Albă, în urma vizitei Cancelarului German la Washington, Biden a declarat că dacă Rusia va invada Ucraina, Nord Stream 2 va fi oprit cu totul.

„Dacă Rusia invadează, adică tancuri şi trupe trec graniţa cu Ucraina, atunci nu va mai exista Nord Stream 2. Îi vom pune capăt”, a spus ferm Biden.

Este un anunț pe care administrația Biden l-a mai repetat în trecut și a fost cel mai important punct de pe agenda de discuții cu Scholz, potrivit oficialilor.

Însă, Cancelarul german a evitat să numească în conferință proiectul gazoductului rusesc, pe care țara sa îl susține atât de mult.

„Le spun prietenilor noștri americani că suntem uniți. Vom acționa împreună și vom lua toți pașii necesari împreună”, a spus Scholtz.

Citiți și:  Ce este Nord Stream 2, cel mai sensibil subiect în negocierile dintre Occident și Rusia. 10 state membre din Europa Centrală și de Est importă peste 75% din gazele lor de la ruși

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Marele actor a încetat din viață din cauza unui stop cardio-respirator. Moartea lui a îndoliat...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Un tablou de Monet, vândut cu aproape 35 de milioane de dolari la o licitație
×